Nastanak, izgradnja i razvoj banje Termal u Vrdniku posledica je pojave geotermalne vode u rudniku mrkog uglja još u XIX veku. Rudari su blagotvorna svojstva termalne vode osetili kvaseći noge u toploj vodi koja je ublažavala njihove reumatske tegobe. Termalna voda bila je osnov za otvaranje i kasniji savremeni razvoj banje koji je započeo izgradnjom kvalitetnih i funkcionalnih smeštajnih i lečilišnih kapaciteta.

Termalna voda u ovom banjskom lečilištu ima stalnu temperaturu od 32,8 stepeni celzijusa što je svrstava u red hipotermalnih voda sa širokim spektrom delovanja na ljudski organizam. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Termal uspešno se leči širok spektar oboljenja kao što su reumatizam, degenerativne bolesti, vanzglobni reumatizam, kožne bolesti, posttraumatska stanja ekstremiteta, sportske povrede... Termal  očekuje u skorijoj budućnosti od nadležnih institucija odobrenje još jedne indikacije za lečenje. U pitanju je postoperativna rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika.


Osim u obuku kadrova, ova ustanova je poslednjih nekoliko godina uložila značajna sredstva u nabavku opreme, u izgradnju i rekonstrukciju objekata. U toku su radovi u terapijskom bloku Specijalne bolnice gde se ugrađuje lift, nakon čega se očekuje renoviranje sale za kinezi terapiju i nabavka nove opreme za nju.


Specijalna bolnica za rehabilitaciju Termal Vrdnik raspolaže sa 254 ležaja u sobama i apartmanima, poslovnim centrom pogodnim za organizovanje seminara i stručnih skupova, kao i sa dva restorana. Kapaciteti u banji su, bez obzira na godišnje doba, dobro popunjeni. Pored 5 postojećih bazena sa termalnom vodom, u neposrednoj blizini objekta nalaze se sportski tereni za mali fudbal, košarku i odbojku. Staze zdravlja imaju posebno važno mesto u planovima za unapredjenje banjske ponude a sa Nacionalnim parkom Fruska gora definisano je nekoliko ruta.Ne treba zaboraviti da su u neposrednoj blizini Vrdnika smešteni brojni kulturno- istorijski spomenici, među kojima se svojom lepotom i vrednošću posebno ističe 16 fruškogorskih manastira. Vredi obići i arheološko nalazište Sirmijum, rimski izvor i vodovod Alma Monsa a organizovanjem izleta do raznih destinacija na Fruškoj gori, gostima se pruža mogućnost da uživaju u očuvanim prirodnim lepotama ovog nacionalnog parka.ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Stop krađi električne energije
  • Pametne zgrade
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Štedljive sijalice
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije