Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

U današnje vreme, poslovni objekti i njihovi korisnici postaju veoma zahtevni po pitanju kvaliteta i stabilnosti radnih uslova jer su najnovije studije nedvosmisleno pokazale da i male promene u pogledu temperature, nivoa osvetljenja ili kvaliteta vazduha izuzetno nepovoljno utiču na produktivnost rada. Building Management System ili Building Energy Management System (BEMS) u svetu su najzastupljeniji komercijalni nazivi koji na tržištu označavaju sistem centralizovanog nadzora i upravljanja poslovnim ili stambenim objektima. Postoji još niz sinonima za pomenute sisteme, a neki od njih su: Pametna zgrada, Building IT, Building Automation Control System (BACS), itd. Atribut „pametna", poslovni objekat dobija prilagođavajući svoje parametre spoljašnjem okruženju i kompletnoj organizaciji koja sa zaposlenima i klijentima u njoj provode radno vreme.Potreba za automatizacijom poslovno-stambenih objekata prvenstveno je nastala iz nastojanja da se u njima uštedi energija, sa obzirom da se oko 45% ukupno proizvedene svetske energije troši upravo u poslovnim i stambenim objektima. Do danas se popis ciljeva automatizacije u zgradama znatno proširio:

 • ušteda energije,
 • smanjenje troškova upotrebe i održavanja zgrade,
 • povećanje udobnosti stanovanja i rada,
 • povećanje produktivnosti zaposlenih u poslovnim zgradama,
 • brze i jednostavne adaptacije prostora, itd.


Novosadska firma ION Solutions, u poslednjih pet godina, posebno se ističe na polju automatizacije poslovnih objekata i integracijom podsistema u njima. Prvi rezultati ušteda i smanjenja troškova su postali vidljivi već posle nekoliko meseci, a investitori koji su prvi prepoznali potencijal i mogućnosti, sada već veoma raspostranjenog zahteva u modernom građevinarstvu, već ubiru plodove svoje investicije. Sistem je kroz uštede sam sebe isplatio. Na referntnoj listi ION Solutions najpoznatiji poslovni objekti su Master Hala Novosadskog
Sajma, Airport City, Telenor Data Centar, upravna zgrada Imel Group, HSBS Bank na Malti, Alpha Bank u Beogradu, poslovna zgrada M-Invest, Sportski centar Klisa sa bazenskim kompleksom, zgrada KBC Banke u Beogradu, tržni centar KIKA, upravna zgrada Verano kao i nedavno završeni Urgentni centar KCV u Novom Sadu.Integrisani BMS ima mogućnost nadzora i upravljanja nad zajedničkim podsistemima objekta. U tom poslu, on se oslanja na određene parametre dobijene merenjem ambijentalnih vrednosti u kancelacijama, sobama-apartmanima, zajednikim prostorijama, server salama, itd., ukoliko su oni deo objekta. Dalje, BMS upravlja ambijentom u tim prostorijama i na taj način ostvaruje ciljane uslove koji su primereni za određeni prostor.

 • Integrisani BMS obuhvata sledeće zajedničke podsisteme objekta:
 • Podsistem klimatizacije, grejanja/hlađenja (klima komora, čiler, toplotna pumpa, toplotna podstanica, itd.);
 • Kontrola spoljnog osvetljenja i osvetljenja u zajedničkim prostorijama objekta (hodnici, toaleti, itd.);
 • Kontrola pristupa u zajedničkim prostorijama objekta;
 • Protivprovalni sistem u zajedničkim prostorijama objekta;
 • Merenje potrošnje električne energije, sanitarne potrošne vode kao i potrošnje podsistema zaduženih za grejanje/hlađenje objekta;
 • Protivpožarni sistem;
 • Video nadzor;
 • Agregat, sistem za neprekidno napajanje UPS, itd.


U slučaju da objekat poseduje izdvojene nezavisne celine kao što su kancelarije, odnosno sobe-apartmane, integrisani BMS obuhvata i sledeće podsisteme:

 • Klimatizacija, grejanje/hlađenje svake celine nezavisno;
 • Kontrola rasvete svake celine na nivou uključeno-isključeno, sa mogućnošću definisanja stepena osvetljenja;
 • Kontrola zastora (zavesa, roletni, itd.);
 • Kontrola pristupa na nivou jedne celine;
 • Protivprovalni sistem na nivou jedne celine;
 • Detekcija curenja, itd.Svi navedeni podsistemi su deo jedinstvenog BMS-a, kao što je napomenuto, sa mogućnošću prosleđivanja svih signala (nadzornih i upravljačkih) u kontrolni centar. Na ovaj način
je obezbeđeno adekvatno praćenje, upravljanje i održavanje objekta.


Autor teksta: Ivan Tajhman, ION SolutionsENERGETSKA EFIKASNOST

 • Stop krađi električne energije
 • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
 • Pametne zgrade
 • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
 • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
 • Štedljive sijalice
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije