Televizijska emisija i internet portal o zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije EKOBALANS, nastali su u produkciji nezavisne produkcijske kuće Contrast Media. Naš cilj je da doprinesemo edukaciji javnosti o ovim temama. Pratimo aktuelnosti iz zemlje i sveta, uočavamo probleme i načine za njihovo prevazilaženje. Istražujemo šta su prednosti, a šta mane i kakve potencijale Srbija ima kod upravljanja otpadom, kod uštede energije i korišćenja obnovljivih izvora energije. Ukazujemo na propuste u zakonima i propisima i pokazujemo primere uspešne evropske i svetske prakse.

Emisija EKOBALANS  emitovala se 7 godina na kanalu B92 info a od marta 2017. godine gledaoci mogu da prate emisiju na RTV1, u premijernom terminu svake subote, od 12.20 časova.
Emisija se sastoji od istraživačkih tema i informativnih blokova vezanih za aktuelnosti u zemlji i svetu.

Šta nas razlikuje od drugih?

· Bavimo se isključivo energetikom i ekologijom. Ne postoji nijedna druga emisija na ovim prostorima koja se bavi ovim problemima na način na koji mi to radimo.

· Emisija je pre svega istraživačkog novinarskog stila, a daleko manje informativnog.

· Odlična saradnja sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti zaštite životne sredine i energetike koji svojim komentarima doprinose kvalitetu emisije i internet portala. Do sada je kroz emisiju prošao velik broj sagovornika.

· Naši novinari se već duže vreme ozbiljno bave temama energetike i ekologije.


Šta možemo da uradimo da sačuvamo našu životnu okolinu?
Kako da uštedimo a kako da stvorimo energiju iz alternativnih izvora?
Gde je svet a gde smo mi, kada je reč o razvijenosti ekološke svesti?


Saznajte odgovore na ova pitanja u emisiji Ekobalans.
ENERGETSKA EFIKASNOST

  • Pametne zgrade
  • Energetska efikasnost kao strategija za budućnost
  • Edukacija elektromontera u NORCEV-u
  • Stop krađi električne energije
  • Priroda u službi zdravlja - SB “Termal” u Vrdniku
  • Štedljive sijalice

Prihvatanje činjenice da smo ovu planetu dobili samo na korišćenje od naših predaka, a pozajmljujemo je od naših potomaka, svrstava nas u grupu onih koji teže da budu deo rešenja, a ne deo problema. Energetska kriza, odnosno potreba za štednjom energije, rezultirala je izuzetno značajnim napretkom tehničkih rešenja.

Opširnije
Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove života i rada.
Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija životna i radna sredina.
Istim principima vodi se i Privredno društvo “Elektrovojvodina”.

Opširnije
Ubrzani razvoj novih tehnologija danas nalaže neophodnost stalne edukacije i pravovremene informisanosti zaposlenih u svakoj odgovornoj kompaniji.

Mogućnost permanentnog obrazovanja omogućava se formiranjem obrazovnih centara a jedan od takvih je Nastavno obrazovno rekreativni centar Elektrovojvodine - skraćeno NORCEV.

Opširnije
Krаđa električne energije predstavlja vаžаn tehnički, ekonomski, prаvni problem i direktno ugrožаvа isporuku ovog vida energije. Samim tim, borbа protiv krаđe električne energije jeste zаdаtаk od opšteg društvenog znаčаjа. Ova negativna pojava koja je u usponu, prisutna je i u razvijenim zemljama gde se prosek gubitaka do 7% smatra ekonomski održivim. Kod nas, situacija je ozbiljnija.

Opširnije
Čovek je deo prirode i  neraskidivo je povezan sa njom. Za zdravlje svakog čoveka i i njegovu psihičku i fizičku ravnotežu neophodan je što duži boravak u prirodi, ali i korišćenje njenih resursa. Banjska lečilišta predstavljaju mesta gde se uz pomoć prirode pomaže isceljenje svakog bolesnog organizma a turistima pruža mogućnost opuštanja i razonode u prijatnom i zdravom okruženju.


Opširnije
Sve uređene države sveta već su različitim merama regulisale upotrebu štedljivih sijalica, tako da su one obavezne u svim javnim zgradama. Za njihovu kupovinu daju se značajne poreske olakšice, dok postoje države poput Australije koje su potpuno zabranile prodaju klasičnih sijalica.
Opširnije